USA zaviedli obmedzenia pre päť amerických firiem za nútenú prácu

Americká vláda vo štvrtok zakázala dovoz materiálov na solárne panely od čínskej spoločnosti Hoshine Silicon Industry a zaviedla obmedzenia pre ďalšie štyri firmy na údajné využívanie nútenej práce v autonómnom regióne Sin-ťiang.
Biely dom vo vyhlásení uviedol, že spoločnosť Hoshine so sídlom v Sin-ťiangu nebude môcť predávať svoje výrobky do Spojených štátov, keďže podľa získaných informácií využíva nútené práce na výrobu produktov na báze kremíka.
Súčasne s Bielym domom oznámilo aj ministerstvo obchodu, že na Hoshine a ďalšie štyri firmy zo Sin-ťiangu sa budú vzťahovať prísne reštrikcie, ktoré ovplyvnia ich schopnosť získavať z USA komodity, softvér a technológie. Dôvodom je využívanie nútenej práce.
„USA sa domnievajú, že štátom podporované nútené práce v Sin-ťiangu sú jednak urážkou ľudskej dôstojnosti, jednak príkladom nekalých ekonomických praktík v Číne,” uviedol Biely dom vo vyhlásení.
Podľa USA je nútená práca súčasťou systematickej snahy Pekingu utláčať milióny etnických Ujgurov a ďalších menšín v regióne.
Zákaz dovozu od Hoshine je tak ďalším z radu opatrení, ktoré už zasiahli producentov bavlny, rajčín či vlasových výrobkov z tohto regiónu.
Medzi ďalšie štyri spoločnosti patria dvaja výrobcovia polysilikónových materiálov pre priemysel solárnych panelov Xinjiang Daqo New Energy a Xinjiang GCL New Energy Material Technology, výrobca hliníka Xinjiang East Hope Nonferrous Metals a štátna firma Xinjiang Xinjiang Production and Construction.
USA nedávno zakázali tiež dovoz od poprednej čínskej rybárskej spoločnosti Dalian Ocean pre využívanie nútenej práce, ktorá nesúvisí so Sin-ťiangom a Ujgurmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy