Návrh na zavedenie globálnej dane pre firmy je len ukazovateľ smeru

Návrh skupiny G7, siedmich najbohatších štátov, na zavedenie globálnej minimálnej sadzby dane z príjmu právnických osôb vo výške 15 %, je iba "ukazovateľom smeru".

Návrh skupiny G7, siedmich najbohatších štátov, na zavedenie globálnej minimálnej sadzby dane z príjmu právnických osôb vo výške 15 %, je iba „ukazovateľom smeru“. Je preto príliš skoro povedať, či je možné dosiahnuť dohodu o tejto alebo inej sadzbe. Vyhlásil to vo štvrtok írsky minister financií Paschal Donohoe.
Ministri financií G7 urobili prvý krok ku globálnej dohode, keď minulý víkend v rámci spravodlivejšieho zdanenia nadnárodných spoločností navrhli zavedenie minimálnej globálnej dane z príjmu právnických osôb vo výške najmenej 15 %.
Írsku s daňovou sadzbou na úrovni 12,5 %, ktorá pomohla prilákať do krajiny niektoré z najväčších nadnárodných spoločností, zavedenie globálnej dane prinesie skôr straty ako zisky. Donohoe v tejto súvislosti uviedol, že na dosiahnutie dohody v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je potrebné urobiť viac.
„Je dôležité si uvedomiť, že ide iba o ukazovateľ smeru,“ vyhlásil minister a pripomenul, že počas diskusií v OECD môžu niektoré krajiny navrhovať aj vyššiu daň.
„Ak by bola daňová sadzba vyššia ako 15 %, môže to mať vplyv na širšiu skupinu krajín. V tejto chvíli je tak ešte príliš skoro na to, aby sme mohli povedať, že je možné dosiahnuť dohodu o čísle, a ak je to možné, že to bude 15 %,“ dodal.
Donohoe zopakoval svoj názor, že k dohode dôjde až neskôr v tomto roku.
Predstavitelia OECD sa pripravujú na konflikt ohľadom výnimiek a úľav pre niektoré odvetvia alebo typy ekonomických aktivít. Donohoe očakáva, že akákoľvek konečná dohoda umožní firmám znížiť si prostredníctvom financií na výskum a vývoj svoje daňové účty, čo je dôležitý aspekt pre Írsko.

Súvisiace články

Aktuálne správy