Japonská ekonomika klesla v 1. kvartáli o 3,9 %

Japonská ekonomika klesla na začiatku tohto roka menej, než sa pôvodne predpokladalo. Podľa revidovaných údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) v prvých troch mesiacoch kalendárneho roka 2021 medziročne znížil o 3,9 %.

Japonská ekonomika klesla na začiatku tohto roka menej, než sa pôvodne predpokladalo.
Podľa revidovaných údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) v prvých troch mesiacoch kalendárneho roka 2021 medziročne znížil o 3,9 %. Dôvodom kontrakcie boli opätovné protiepidemické reštrikcie. Štatistici pôvodne počítali až s -5,1 %.
To bol prvý pokles tretej najväčšej svetovej ekonomiky za 3. štvrťroky. V predchádzajúcich kvartáloch sa japonská ekonomika ešte prudko zotavovala z recesie spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19.
V medzikvartálnom porovnaní sa HDP od januára do marca znížil o 1 %, pričom pôvodne sa počítalo s kontrakciou až o 1,3 %.
Vláda medzičasom predĺžila núdzový stav pre Tokio a ďalšie prefektúry predbežne do 20. júna. Experti predpokladajú, že japonskej ekonomike bude ešte roky trvať, kým sa plne zotaví z následkov globálnej pandémie. Tá ju tvrdo zasiahla, keďže je vysoko exportne orientovaná a závislá od obchodu a vývoja v svetovej ekonomike.
V uplynulom fiškálnom roku 2020/2021, ktorý sa skončil 31. marca, japonská ekonomika klesla druhý rok po sebe, konkrétne o 4,6 %. To bola najprudšia kontrakcia od začiatku zaznamenávania údaja v roku 1955.

Súvisiace články

Aktuálne správy