SaS rešpektuje rozhodnutie prezidentky vymenovať za ministra S. Vlčana (4)

Strana SaS rešpektuje rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vymenovať do funkcie ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana. Stanovisko strany TASR poskytol jej hovorca Ondrej Šprlák.
„Rešpektujeme rozhodnutie pani prezidentky, ktorá po dohode s premiérom Eduardom Hegerom vymenuje Samuela Vlčana do funkcie ministra pôdohospodárstva,“ píše SaS v stanovisku.
Strana Za ľudí reagovala tým, že situáciu okolo demisie ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽANO) musí riešiť hnutie OĽANO v spolupráci s prezidentkou. „Budeme však rešpektovať rozhodnutie premiéra SR. Strana Za ľudí nebude do toho vstupovať,“ uviedlo tlačové oddelenie strany.
Podobne to vidí predseda hnutia Sme rodina a šéf Národnej rady (NR) SR Boris Kollár. „Toto si musí vyriešiť OĽANO, je to jeho nominant,“ skonštatoval. Doplnil, že v nedeľu (6. 6.) rokoval s premiérom a jeho slová pochopil tak, že majú pripraveného nového ministra pôdohospodárstva. Na pondelkové späťvzatie demisie zo strany Mičovského reagoval tým, že to bol zrejme veľký šok a prekvapenie pre všetkých.
Mimoparlamentný Hlas-SD považuje odchod Mičovského za jediné riešenie „absolútne nezvládnutého riadenia ministerstva pôdohospodárstva“. Skonštatoval, že demisiou sa Mičovský vyhol odvolávaniu v Národnej rade SR. Snahu o jej späťvzatie strana označila za frašku. „Odchádza z funkcie s obrovskou hanbou a zanecháva po sebe spúšť v jednom z kľúčových rezortov, zodpovednom za obnovu a rozvoj vidieka,“ dodal Hlas-SD.
Premiér Heger sa v pondelok dohodol s prezidentkou na vymenovaní Vlčana do funkcie ministra pôdohospodárstva. Informoval o tom chvíľu po tom, ako doterajší minister Ján Mičovský (OĽANO) oznámil rozhodnutie stiahnuť svoju už podanú demisiu. Odôvodnil to podpornými vyhláseniami na svoju adresu a tým, že nechce utekať z boja. Demisiu pred časom podal po podozreniach z korupcie u svojej nominantky.

Súvisiace články

Aktuálne správy