Rast čínskeho výrobného sektora sa v marci zmiernil

Rast čínskeho výrobného sektora sa v marci zmiernil, čo naznačuje, že zotavenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky z pandémie nového koronavírusu sa spomaľuje. Ukázali to vo štvrtok výsledky prieskumu súkromných spoločností Caixin a IHS Markit.
Konkrétne, index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora v marci klesol na 50,6 bodu z 50,9 bodu v predchádzajúcom mesiaci.
Tento výsledok sklamal analytikov, ktorí očakávali, že PMI dosiahne v marci 51,3 bodu.
Jeho najnovšia hodnota je zároveň najnižšia za 11 mesiacov, od apríla 2020, ale udržala sa nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.
Prieskum tiež odhalil, že produkcia čínskych tovární aj nové objednávky rástli miernejším tempom, zatiaľ čo zamestnanosť sa priblížila k stabilizácii. Dobrou správou je, že nové exportné objednávky začali opäť stúpať, keďže podmienky v globálnej ekonomike sa zlepšujú vďaka očkovaniu.
Pokiaľ ide o ďalší vývoj, výrobcovia si boli istí, že produkcia bude pokračovať v raste, pričom miera pozitívneho sentimentu dosiahla jednu z najvyšších úrovní za uplynulých sedem rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy