Kríza v Libanone sa zhoršuje,mena klesla na historické minimum 10.000 libier/USD

Libanonská libra zaznamenala v utorok prepad na nové historické minimum, keď podľa niektorých zdrojov z čierneho trhu dosiahla kurz 10.000 libier za dolár. To znamená ďalšie zhoršenie životnej úrovne obyvateľstva, ktoré už od roku 2019 zápasí s dôsledkami hospodárskej a finančnej krízy. K tomu sa ešte pridali výbuch v bejrútskom prístave a pandémia nového koronavírusu.

Finančná kríza vypukla koncom roka 2019 a politickí lídri sa doteraz nedohodli na záchrannom pláne. Libanon pritom patrí ku krajinám s vysokou závislosťou od dovozu, takže prepad meny oproti doláru sa odráža na cenách základných produktov. Pri viacerých tovaroch vzrástli na viac než trojnásobok.
Ako uviedla agentúra Reuters, podľa dvoch zdrojov na čiernom trhu, ktorý je v súčasnosti hlavným zdrojom hotovosti, dosiahol kurz libanonskej meny v utorok 10.000 libier za dolár. Tri ďalšie zdroje uviedli, že kurz sa pohybuje okolo 9900 libier za dolár. Prepad kurzu meny tak stlačil mesačnú minimálnu mzdu v Libanone približne na 68 USD (56,42 eura).
Naposledy klesol kurz meny takmer na 10.000 libier za dolár v lete minulého roka, čo vyvolalo rozsiahle protesty. Krízu v Libanone následne ešte zhoršila pandémia nového koronavírusu a mohutné výbuchy v prístave v Bejrúte začiatkom augusta minulého roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy