Rast peňažnej ponuky v eurozóne sa v decembri zrýchlil

Rast peňažnej ponuky v eurozóne sa v decembri zrýchlil, zatiaľ čo upravené pôžičky súkromnému sektoru zaznamenali stabilné tempo. Informovala o tom v piatok Európska centrálna banka (ECB).
Z údajov o vývoji peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, vyplýva, že medziročné tempo jej rastu sa v decembri zvýšilo na 12,3 % z novembrových 11 %. Tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne 11,2 %.
Podobne aj rast užšieho agregátu M1, ktorý zahŕňa obeživo a vklady, nabral v decembri väčšie tempo a stúpol o 15,6 % po náraste o 14,5 % mesiac predtým.
Údaje ECB ďalej ukázali, že medziročný rast úverov súkromnému sektoru sa na konci roka mierne zrýchlil na 5,3 % z 5 % mesiac predtým.
Upravené pôžičky súkromnému sektoru si však udržali stabilné tempo rastu, na úrovni 4,7 %. Z toho upravené úvery domácnostiam v decembri stúpli o 3,1 %, rovnako ako v novembri, zatiaľ čo v prípade firiem sa ich rast mierne zrýchlil na 7 % zo 6,9 % v novembri.
No hoci sa rast úverov nefinančným spoločnostiam v decembri mierne zrýchlil, ich objem sa ani zďaleka nepriblížil k objemom zaznamenaným v marci, apríli a máji, uviedol ekonóm ING Bert Colijn.
Ekonomický výhľad je v súčasnosti jednoducho príliš neistý na to, aby si firmy požičiavali peniaze na veľké investície, dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy