Nesúhlasí s navrhovaným zrušením povinného členstva v profesijných komorách

Slovenská advokátska komora (SAK) zásadne nesúhlasí s navrhovaným opatrením na zrušenie povinného členstva v profesijných komorách. Vyplýva to z otvoreného listu, ktorý zaslala predsedovi vlády Igorovi Matovičovi (OĽANO), podpredsedovi vlády a ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS), ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí) a ministrovi rezortu zahraničia Ivanovi Korčokovi (nominant SaS). TASR o tom informovala hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.
Opatrenie je navrhnuté v rámci druhého „podnikateľského kilečka“ z dielne ministra hospodárstva. „Nezávislá advokátska komora je aj podľa kritérií Benátskej komisie jedným z prvkov právneho štátu, ktorým sa pomáha zachovávať základné právo ľudí na prístup k právnej pomoci,“ dodal predseda SAK Viliam Karas. Európsky súd pre ľudské práva podľa neho zvýrazňuje nevyhnutnosť existencie nezávislej advokácie tým, že ju považuje za jeden z pilierov ochrany práva v demokratickej spoločnosti.
„Je aj v záujme štátu, aby profesijné komory naďalej plnili svoje úlohy, čo je z pohľadu nákladov aj cieľov efektívnejšie, ak ide o prenesený výkon verejnej moci štátu na komory,“ uviedol s tým, že zmysel profesijných komôr ako inštitúcií regulujúcich niektoré povolania je dlhodobo overený a stáročia funkčný.

Súvisiace články

Aktuálne správy