Inditex zaznamenal v 3. štvrťroku pokles tržieb aj zisku

Najväčší maloobchodný predajca odevov na svete, španielska spoločnosť Industria de Diseno Textil (Inditex), zaznamenal v 3. štvrťroku finančného roka 2020/2021 pokles tržieb aj zisku v dôsledku opatrení za zastavenie šírenia nového koronavírusu. Ale jeho on-line predaj prudko vzrástol.
Vlastník celej škály značiek, ako sú Zara, Mango, Massimo Dutti či Bershka, oznámil, že za tri mesiace do konca októbra sa jeho čistý zisk znížil na 866 miliónov eur z 1,2 miliardy eur v rovnakom období predchádzajúceho roka.
Tržby pritom klesli na 6,05 miliardy eur z vlaňajších 7 miliárd eur. Pri konštantných menových kurzoch sa tržby znížili o 10 %.
On-line predaj v 3. štvrťroku vzrástol až o 76 % a pokračuje podobným tempom aj v aktuálnom poslednom kvartáli.
Analytici, ktorých oslovila spoločnosť FactSet predpovedali Inditexu tržby na úrovni 6,02 miliardy eur a čistý zisk 826 miliónov eur.
Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) sa v uplynulom 3. štvrťroku znížil na 1,85 miliardy eur z 2,23 miliardy eur rok predtým.
Inditex uviedol, že bude v aktuálnom fiškálnom roku pokračovať vo svojej dividendovej politike a vyplatí bežné dividendy aj bonusové dividendy.

Súvisiace články

Aktuálne správy