Koncepcia normalizácie má pomôcť so znížením administratívnej záťaže

Koncepcia štátnej politiky technickej normalizácie, metrológie, kvality, posudzovania zhody a akreditácie orgánov posudzovania zhody na roky 2021 až 2024, ktorú by v stredu (9. 12.) mala prerokovať a schváliť vláda, má okrem iného pomôcť znížiť administratívnu záťaž.
„Cieľom koncepcie je napríklad podpora podnikateľského prostredia, zníženie administratívnej záťaže, nastavenie spravodlivejšieho a transparentnejšieho systému výberu pokút, zvýšenie kvality organizácií verejnej správy či zvýšenie digitalizácie procesov,“ spresnil Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR v predkladacej správe.
V predloženom materiáli sú podľa ÚNMS podrobne spracované jednotlivé oblasti pôsobnosti úradu (technická normalizácia, metrológia, posudzovanie zhody a akreditácia orgánov posudzovania zhody), so zhodnotením súčasného stavu a s následným rozpracovaním koncepčných zámerov na roky 2021 až 2024.
Úrad dodal, že koncepcia bola predmetom medzirezortného pripomienkového konania v dňoch 23. októbra až 5. novembra. Na rokovanie vlády SR sa koncepcia predkladá bez rozporov.

Súvisiace články

Aktuálne správy