Väčšina členov technického výboru OPEC+ podporila predĺženie limitov na ťažbu

Technický výbor aliancie OPEC+, ktorej členmi sú Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom, ukončil v pondelok virtuálne rokovania. Väčšina jeho členov pritom podporila predĺženie súčasných limitov na dodávky ropy na trhy o tri mesiace od 1. januára 2021. Informovali o tom zdroje OPEC, ktoré nechceli byť menované.
Technický výbor v pondelok diskutoval aj o slabšom dodržiavaní sľubov o znížení produkcie ropy a zvážil ďalšie kroky na podporu trhu, pretože druhá vlna pandémie nového koronavírusu zasiahla dopyt po komodite.
Aliancia OPEC+ plánovala začať od januára so zmierňovaním rekordných obmedzení a so zvýšením produkcie o 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne. Ale po opätovnom oslabení dopytu po palive zvažuje teraz oddialenie tohto kroku o tri až šesť mesiacov. A padol aj návrh na ďalšie škrty produkcie.
Najväčšiu šancu získať podporu medzi členmi OPEC+ má návrh na udržanie súčasných obmedzení dodávok na úrovni 7,7 milióna barelov denne ďalšie tri až šesť mesiacov, namiesto toho, aby sa tieto limity od januára znížili na 5,7 milióna barelov/deň.
Tento týždeň sa konajú dve stretnutia OPEC+. Po pondelkových rokovaniach technického výboru, bude v utorok (17. 11.) nasledovať schôdza na vyššej úrovni – virtuálne zasadanie spoločného ministerského monitorovacieho výboru, ktorý môže lídrom OPEC+ odporučiť konkrétne kroky.
Alžírsko, ktoré je v súčasnosti rotujúcou predsedníckou krajinou OPEC, podporilo rozšírenie existujúcich obmedzení.
Na pondelňajšom stretnutí technického výboru sa diskutovalo aj o číslach, ktoré dokazujú, že dodržiavanie limitov na ťažbu v členských štátoch OPEC+ dosiahlo v októbri 96 %.
Tieto údaje naznačujú malý medzimesačný pokrok pri zabezpečení toho, aby krajiny, ktoré v predchádzajúcich mesiacoch prekročili ťažobné limity, uskutočnili teraz väčšie škrty. Kumulatívna ruská nadprodukcia sa pritom pohybovala na úrovni 531.000 barelov/deň a iracká na úrovni 610.000 barelov denne, uviedol zdroj.
Schôdza lídrov OPEC+ sa uskutoční 30. novembra a 1. decembra a rozhodne o ďalšej ťažobnej politike.

Súvisiace články

Aktuálne správy