Nezamestnanosť vo Francúzsku bola v 3. kvartáli najvyššia za dva roky

Nezamestnanosť vo Francúzsku v 3. kvartáli vzrástla na najvyššiu úroveň za dva roky. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Informoval o tom v utorok štatistický úrad INSEE.

Podľa predbežných údajov INSEE sa miera nezamestnanosti v druhej najväčšej ekonomike eurozóny za tri mesiace do konca septembra 2020 zvýšila na 9 % zo 7,1 % v 2. štvrťroku. To je jej najvyššia úroveň od 3. kvartálu 2018.
INSEE uviedol, že to bol najväčší medzikvartálny nárast nezamestnanosti od roku 1975. Ale prispel k tomu najmä fakt, že v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch bola miera nezamestnanosti skreslená, pretože ľudia nemohli od polovice marca až do polovice mája po obmedzení pohybu vychádzať z domu a hľadať si prácu.
Takzvaná koronakríza zároveň predstavuje riziko, že cieľ prezidenta Emmanuela Macrona, ktorým je zníženie nezamestnanosti na konci jeho volebného obdobia v roku 2022, bude nedosiahnuteľný. Pri svojom nástupe do úradu v roku 2017 "zdedil" mieru nezamestnanosti na úrovni 9,5 %.
Francúzsko sa v 2. štvrťroku prepadlo do najhoršej povojnovej recesie v dôsledku blokády, tzv. lockdownu. V 3. štvrťroku ekonomika ožila a vrátila sa k rastu, ale zrejme nie na dlho, keďže 30. októbra zaviedla vláda druhý lockdown, aby zastavila druhú vlnu pandémie.
Francúzska centrálna banka v pondelok (9. 11.) uviedla, že ekonomická aktivita krajiny je tento mesiac po začiatku novej blokády o 12 % nižšia ako obvykle.

Súvisiace články

Aktuálne správy