Globálny HDP sa vráti na úroveň pred pandémiou v polovici r. 2021

Globálny hrubý domáci produkt (HDP) sa vráti na úroveň pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu do polovice roku 2021 po tom, ako v uplynulých mesiacoch dosiahol silnejší, ako očakávaný rast. Uviedla to v pondelok vo svojej revidovanej prognóze nemecká Deutsche Bank.

Zároveň ale upozornila, že vysoká úroveň dlhu a zmena politiky môžu zvýšiť riziko finančnej krízy.
„Globálne ekonomické oživenie z hlbín prepadu po vypuknutí pandémie ochorenia COVID-19 v zime a na jar pokračovalo podstatne rýchlejšie, ako sme si predstavovali,“ napísal Peter Hooper, šéf globálneho ekonomického výskumu Deutsche Bank v poznámke pre klientov.
Uviedol ďalej, že podľa Deutsche Bank krátko pred koncom 3. kvartálu už globálny HDP dosahuje približne polovicu úrovne pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu. Analytici banky tak teraz predpokladajú dosiahnutie jeho predpandemickej úrovne v polovici budúceho roka, o pár kvartálov skôr ako v predchádzajúcej prognóze.
Deutsche Bank zlepšila svoju prognózu globálneho HDP v tomto roku a najnovšie počíta s jeho poklesom o 3,9 % namiesto o 5,9 %, ktoré predpovedala v máji. A odhad rastu v roku 2021 zvýšila na 5,6 % z 5,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy