Počet žiadostí o podporu v USA v uplynulom týždni klesol

Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol o niečo viac, než sa očakávalo.
Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni skončenom 12. septembra padol na 860.000 z 893.000 v týždni predtým, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali so znížením na 875.000.
Počet nových žiadostí sa koncom marca dostal až na rekordných takmer 6,9 milióna. Dôvodom bolo uzavretie rozsiahlych častí ekonomiky v snahe o zastavenie pandémie nového koronavírusu. Odvtedy sa trh práce síce zotavuje, ale milióny ľudí zostávajú bez práce z dôvodu prepúšťania spôsobeného opatreniami proti koronavírusu. Počet nových žiadostí o podporu sa držal nad hranicou 1 milióna až do konca augusta.
Ekonómovia sú presvedčení, že pracovnému trhu potrvá niekoľko rokov, než sa vráti na úroveň spred nástupu pandémie. Preto požadujú od vlády a Kongresu ďalšie stimuly na pomoc firmám.
Pozitívnou správou tiež je pokles počtu tých, ktorí poberali podporu v nezamestnanosti aj po prvom týždni, o 916.000 na 12,63 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy