Nezamestnanosť v USA klesá, rozdiel medzi Afroameričanmi a bielymi však rastie

Nezamestnanosť v Spojených štátoch klesla v auguste výraznejšie, než sa očakávalo, keď z 10,2-percentnej úrovne v júli klesla na 8,4 %. Výsledok výrazne prekonal očakávania, keďže analytici počítali s poklesom iba na 9,8 %. Na druhej strane, rozdiel v nezamestnanosti medzi Američanmi bielej a čiernej pleti sa opäť zvýšil, už štvrtý mesiac po sebe, pričom rozdiel dosiahol najvyššiu úroveň za takmer šesť rokov.
Ako uviedla agentúra Reuters, v prípade Afroameričanov klesla miera nezamestnanosti v auguste oproti júlu o 1,6 percentuálneho bodu na 13 %. V prípade bielych Američanov sa znížila o 1,9 percentuálneho bodu na 7,3 %.
Rozdiel na úrovni 5,7 percentuálneho bodu je najvyšší od decembra 2014. Pandémia nového koronavírusu tak ešte zvýšila dlhodobú ekonomickú nerovnosť, keďže v dôsledku karanténnych opatrení na spomalenie šírenia nového koronavírusu prichádzali o pracovné miesta najmä ženy a príslušníci menšín.
Na porovnanie, v auguste minulého roka bol rozdiel v miere nezamestnanosti medzi bielymi Američanmi a Afroameričanmi na historickom minime 2 percentuálne body. V apríli, keď v americkej ekonomike zaniklo v dôsledku karanténnych opatrení rekordných 20,8 milióna pracovných miest, bol rozdiel na úrovni 2,5 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy