Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA klesol pod milión

Počet Američanov, ktorí prvýkrát požiadali o podporu v nezamestnanosti, klesol v minulom týždni pod 1 milión. Pod túto hranicu tak klesol druhýkrát od vypuknutia pandémie nového koronavírusu. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje amerického ministerstva práce. Podľa ekonómov však ani tieto údaje nesignalizujú výrazné zotavovanie trhu.
Ministerstvo uviedlo, že počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti po úprave o sezónne vplyvy dosiahol v USA v týždni do 29. augusta 881.000. Oproti predchádzajúcemu týždňu, za ktorý boli údaje revidované mierne smerom nahor, to znamená pokles o 130.000.
Výsledok je lepší, než čakali analytici. Tí počítali s poklesom počtu prvých žiadostí na 950.000, pričom vychádzali z pôvodných údajov za týždeň do 22. augusta, ktoré poukazovali na počet prvých žiadostí na úrovni 1,006 milióna. Tie boli neskôr revidované na 1,011 milióna žiadostí.
Ekonómovia však najnovšie čísla nepovažujú za signál zlepšovania situácie na pracovnom trhu. Ako uviedli, za poklesom počtu prvých žiadostí je najmä zmena v metodológii v prípade údajov upravených o sezónne vplyvy. Na neupravenej báze sa počet prvých žiadostí minulý týždeň zvýšil.

Súvisiace články

Aktuálne správy