Obchodný deficit USA vzrástol v júli na 12-ročné maximum

Obchodný deficit USA vzrástol v júli na viac než 63 miliárd USD. Dostal sa tak na najvyššiu úroveň za posledných 12 rokov. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje amerického ministerstva obchodu.
Obchodný deficit Spojených štátov dosiahol v júli 63,6 miliardy USD (53,84 miliardy eur). Oproti júnu sa tak zvýšil o viac než 10 miliárd USD. Júlová hodnota je zároveň najvyššia od júla 2008, v ktorom obchodný deficit dosiahol 67 miliárd USD.
Výsledok je omnoho horší, než predpokladali trhy. Analytici s rastom deficitu počítali, očakávali však, že dosiahne okolo 58 miliárd USD.
Vývoz síce vzrástol, tempo rastu dovozu však bolo výraznejšie. Zatiaľ čo vývoz vzrástol o 8,1 %, dovoz sa zvýšil o rekordných 10,9 %.
Vzrástol aj politicky citlivý obchodný deficit s Čínou, a to napriek viacerým obchodným sporom a vysokým clám, ktoré americký prezident Donald Trump zaviedol na čínske produkty. Schodok s Čínou v obchode s tovarom dosiahol v júli 31,6 miliardy USD, čo v porovnaní s júnom znamená rast o 11,5 %.
Aj obchodný deficit s Mexikom sa zvýšil, pričom v júli dosiahol rekordných 10,6 miliardy USD. Trump pritom tvrdil, že prepracovaná dohoda s Mexikom a Kanadou o voľnom obchode bude pre Američanov výhodná.
Júlové čísla boli negatívne ako v obchode s tovarom, tak aj v službách. V prípade obchodu s tovarom zaznamenali USA v júli rekordný deficit takmer 81 miliárd USD. V prípade bilancie služieb síce zaznamenali prebytok 17,4 miliardy USD, ten bol však najnižší od augusta 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy