Dočasnú ochranu využíva celkovo 225 spoločností

V auguste tohto roka rozhodli súdy o poskytnutí dočasnej ochrany pre 31 podnikateľských subjektov a na základe vlastnej žiadosti zrušili ochranu dvom firmám. Od 12. mája do konca augusta 2020 dočasnú ochranu využíva celkovo 225 podnikateľských subjektov. V tomto období súdy rozhodli o dočasnej ochrane celkom pre 256 podnikateľských subjektov, 29 z nich zrušili dočasnú ochranu na základe ich vlastnej žiadosti a dvom subjektom dočasnú ochranu zrušil súd. Vyplýva to zo štatistík analytickej spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK).
„V auguste o dočasnú ochranu požiadalo zatiaľ najmenej podnikateľských subjektov. V porovnaní s 95 žiadosťami v máji sa záujem o túto formu štátnej pomoci prepadol o vyše 67 %,“ vyčíslila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.
Priblížila, že najväčšou spoločnosťou, ktorá dočasnú ochranu podnikateľov začala využívať v auguste 2020, je z hľadiska obratu spoločnosť Vegum so sídlom v Dolných Vesteniciach. „Vyrába ostatné výrobky z gumy a dosahuje obrat od 15 do 29,999 milióna eur. Táto spoločnosť je aj najväčším zamestnávateľom – pracuje v nej 500 – 999 zamestnancov,“ dodala Marková.
Najpočetnejšiu skupinu, ktorá dočasnú ochranu využíva, tvorí 47 firiem, ktoré sa venujú veľkoobchodu a maloobchodu a oprave motorových vozidiel a motocyklov. Za ňou nasleduje 27 spoločností z oblasti priemyselnej výroby a rovnaký počet firiem z oblasti stavebníctva.
Z celkového počtu podnikateľských subjektov, ktoré dočasnú ochranu využívajú, ich najviac sídli v Bratislavskom kraji, a to 61, a v Banskobystrickom kraji, kde ich je 37. Najmenej využívateľov dočasnej ochrany sídli v Trnavskom kraji, konkrétne 12, a v Trenčianskom kraji je to 15 subjektov.
Dočasnú ochranu podnikateľov definuje zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Právna úprava má účinnosť od 12. mája 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy