MMF schválil pre JAR pomoc za viac než 4 miliardy USD

Medzinárodný menový fond (MMF) schválil pomoc pre Juhoafrickú republiku v hodnote viac než 4 miliardy USD na podporu ekonomiky zápasiacej s dôsledkami pandémie nového koronavírusu.
Ako fond informoval, v pondelok (27. 7.) odsúhlasil poskytnutie úveru v hodnote 4,3 miliardy USD (3,66 miliardy eur). MMF uviedol, že pandémia ťažko zasiahla ekonomiku Južnej Afriky a krajina požiadala o finančnú podporu na preklenutie súčasných problémov.
„Financie umožnia Južnej Afrike riešiť zložitú zdravotnú situáciu a výrazný vplyv choroby COVID-19 na ekonomiku,“ informoval fond, na ktorý sa odvolala agentúra DPA. Okrem toho dodal, že po tom, ako pandémia odznie, JAR „bude musieť riešiť otázku udržateľnosti dlhu a realizovať štrukturálne reformy na podporu zotavenia ekonomiky a dosiahnutie udržateľného a inkluzívneho rastu“.
Vo svojej júnovej prognóze MMF uviedol, že ekonomika JAR by mohla tento rok klesnúť o 8 %. Odvtedy sa však počet nových prípadov nákazy prudko zvýšil a v porovnaní s ďalšími africkými krajinami je vývoj v JAR v súvislosti s novým koronavírusom omnoho horší.

Súvisiace články

Aktuálne správy