Roche oznámil pokles čistého zisku v 1. polroku

Švajčiarska farmaceutická spoločnosť Roche oznámila vo štvrtok pokles čistého zisku v 1. polroku, keďže pandémia nového koronavírusu zasiahla dopyt po jej produktoch.
Švajčiarsky farmaceutický gigant informoval, že jeho čistý zisk sa za šesť mesiacov do konca júna 2020 znížil na 8,08 miliardy švajčiarskych frankov (7,49 miliardy eur) z 8,62 miliardy CHF v rovnakom období predchádzajúceho roka 2019.
Tržby klesli na 29,28 miliardy CHF z vlaňajších 30,47 miliardy CHF a prevádzkový zisk sa znížil na 10,64 miliardy CHF z 10,84 miliardy CHF rok predtým.
„Pandémia ochorenia COVID-19 do istej miery negatívne ovplyvnila predaj,“ uviedla spoločnosť s odvolaním sa na obmedzenia, zrušené alebo odložené návštevy lekárov a minimalizovanie spotrebiteľských nákupov v lekárňach.
V 2. štvrťroku klesli tržby Roche o 9,6 % na 14,1 miliardy CHF, k čomu prispelo aj posilnenie franku, ktoré znížilo príjmy spoločnosti zo zahraničia. Pri konštantných menových kurzoch sa obrat spoločnosti zvýšil.
Švajčiarsky výrobca liekov však potvrdil svoj celoročný výhľad a očakáva nárast predaja o nízke až stredne veľké jednociferné číslo pri konštantných výmenných kurzoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy