Turecké vrtné plavidlo začalo výskumnú činnosť v Čiernom mori

Turecké vrtné plavidlo Fatih začalo v pondelok výskumnú činnosť v Čiernom mori, napísal minister energetiky Fatih Dönmez na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom ruská tlačová agentúra TASS.
„Fatih začal – s podporou nášho národa – vŕtanie na plošine Tuna-1 v Čiernom mori. Budeme vyvíjať aktivitu na každom jednom štvorcovom metri našich morí, aby sme dosiahli energetickú nezávislosť. Ak sa tam niečo nachádza, tak to určite objavíme,“ napísal minister.
Plošina sa nachádza blízko prieniku hraníc morí Bulharska a Rumunska s pobrežnými vodami Turecka, píše turecký denník Daily Sabah.
Európska únia vlani kritizovala Turecko za jeho prieskumné vrty na ropu a zemný plyn vo výlučnej ekonomickej zóne Cypru. Ankara kritiku odmietla a tiež uviedla, že Európsku úniu v tejto veci nemožno považovať za nestranného sprostredkovateľa.
Cyprus tvrdí, že Turecko svojimi vrtnými prácami vo vodách západne od ostrova – v oblasti, ktorú Nikózia považuje za súčasť výlučnej cyperskej ekonomickej zóny – poškodzuje jeho práva. Európska únia za to Turecku hrozí sankciami.
Ankara, ktorá nemá diplomatické vzťahy s Cyprom, vyhlasuje, že určité oblasti v cyperskej ekonomickej zóne spadajú pod jurisdikciu Turecka alebo cyperských Turkov. Tí žijú na severe ostrova v Tureckom okupovanej časti Cypru.

Súvisiace články

Aktuálne správy