Čínska centrálna banka nezmenila úrokové sadzby

Čínska centrálna banka tretí mesiac po sebe nezmenila svoje hlavné úrokové sadzby. Druhá najväčšia svetová ekonomika sa totiž zotavuje z bezprecedentného prepadu spôsobeného koronakrízou.
People’s Bank of China (PBOC) v pondelok ponechala 1-ročnú základnú sadzbu na úvery (loan prime rate, LPR) na 3,85 % a 5-ročnú LPR na 4,65 %. Rozhodnutia boli v súlade s očakávaniami ekonómov. Tieto sadzby naposledy klesli v apríli, keď sa 1-ročná sadzba znížila o 20 bázických bodov a 5-ročná o 10 bázických bodov.
Sadzby LPR sa fixujú mesačne na základe návrhov 18 bánk, aj keď Peking má vplyv na stanovenie týchto sadzieb. Tieto nové sadzby nahradili tradičnú kľúčovú sadzbu PBOC v auguste 2019.
PBOC už skôr tento mesiac ponechala sadzbu na strednodobé úvery na 2,95 %.
Ďalšie široké uvoľnenie menovej politiky aktuálne nie je potrebné, keďže ekonomika sa zotavuje. Navyše takéto uvoľňovanie môže spôsobiť nafúknutie cien aktív, uviedla ekonómka ING Iris Pangová.
Ekonómovia predpokladajú, že PBOC bude pokračovať v cielenom uvoľňovaní pre malé firmy. Podľa Pangovej sa však počas oživovania ekonomiky neočakáva okrem cieleného uvoľňovania ďalšie znižovanie hlavných sadzieb ani povinných minimálnych rezerv pre banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy