Nárast prípadov koronavírusu: Južná Afrika opätovne zavádza zákaz alkoholu

, CNBC Foto: SITA/AP

Južná Afrika znovu zaviedla zákaz predaja alkoholu a zákaz vychádzania. Prezident Cyril Ramaphosa v nedeľu tiež oznámil, že nosenie rúšok je na verejnosti povinné, počet potvrdených prípadov na koronavírus v krajine presiahol 276 000.

Návrh na zákaz alkoholu prichádza len tri týždne po zrušení pôvodného trojmesačného zákazu. „Teraz máme jasný dôkaz, že obnovenie predaja alkoholu malo za následok značný tlak na nemocnice, v dôsledku nehôd motorových vozidiel, nárastu násilia a súvisiacej traumy,“ povedal Ramaphosa. Ďalej poznamenal, že miera infekcie sa v krajine v súčasnosti pohybuje okolo 12 000 za deň, ale tiež uviedol, že Južná Afrika má jednu z najnižších mier úmrtnosti na svete, okolo 1,5 % v porovnaní s globálnym priemerom okolo 4,4 %. Od pandémie, ktorá sa objavila v krajine v marci, zomrelo v dôsledku koronavírusu najmenej 4 079 Juhoafričanov.

Vláda sprístupnila ďalších 28 000 nemocničných postelí, ale Ramaphosa zdôraznil, že krajina stále čelí „vážnemu nedostatku viac ako 12 000 zdravotníckych pracovníkov, väčšinou zdravotných sestier, lekárov a fyzioterapeutov. Búrka koronavírusu je omnoho drsnejšia a deštruktívnejšia ako ktorákoľvek z tých, ktoré sme predtým poznali," uviedol Ramaphosa. „Vedci a rôzni plánovači scenárov nám predložili modely, ktoré predpokladajú, že v Južnej Afrike môže do konca tohto roka zomrieť 40 000 až 50 000 ľudí. Musíme urobiť jednu z našich najdôležitejších úloh, aby sme dokázali, že tieto projekcie sú nesprávne,“ uviedol Ramaphosa a pochválil väčšinu národa za nosenie rúšok a dodžiavanie odporúčaní.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy