Spotrebiteľské ceny v Chorvátsku v apríli klesli, prvýkrát za 3,5 roka

Spotrebiteľské ceny v Chorvátsku minulý mesiac klesli, čo predstavuje prvý pokles za približne 3,5 roka. Ceny potravín však vzrástli. Poukázali na to koncom týždňa zverejnené údaje chorvátskeho štatistického úradu.
Spotrebiteľské ceny klesli v apríli oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 0,2 % po 0,6-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Aprílový pokles cien je prvý od novembra 2016.
Najvýraznejšie klesli náklady na dopravu, informoval server RTTNews, až o 9,5 %. Znížili sa aj náklady spojené s bývaním, ako aj na rekreáciu a kultúru. V prvom prípade pokles dosiahol 1,5 % a v druhom 1 %. Naopak, ceny potravín a nealkoholických nápojov sa o 3,8 % zvýšili.
Aj v medzimesačnom porovnaní zaznamenali spotrebiteľské ceny v Chorvátsku minulý mesiac pokles o 0,2 %. V marci v rovnakom rozsahu vzrástli.
Najvýraznejšie opäť klesli náklady na dopravu, pokles predstavoval 4,5 %. Náklady spojené s bývaním sa znížili o 0,9 %. Čo sa týka potravín a nealkoholických nápojov, tie v apríli v medzimesačnom porovnaní vzrástli, a to o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy