Austrian Airlines plánujú zrušiť 15 % pracovných miest, znížiť mzdy o 13 %

Rakúska letecká spoločnosť Austrian Airlines, ktorá požiadala vládu o finančnú pomoc v hodnote vyše 700 miliónov eur, plánuje zrušiť do roku 2023 približne 1100 pracovných miest.
Plánované prepúšťanie predstavuje zhruba 15 % z celkového počtu takmer 7000 zamestnancov. Aerolínie okrem toho plánujú počas uvedeného obdobia znížiť mzdy o 13 %, uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na informácie rakúskej agentúry APA.
APA citovala zdroj oboznámený so závermi Dozornej rady Austrian Airlines. Tá sa zišla v stredu (6. 5.), aby prerokovala možnosti pre spoločnosť, ktorú podobne ako ďalšie aerolínie poškodila pandémia nového koronavírusu. Mimoriadne opatrenia, ktoré štáty zaviedli s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu, postihli najmä letecký sektor. Lietadlá boli uzemnené a spoločnosti približne od polovice marca nemajú prakticky žiadny príjem.
Spoločnosť Austrian Airlines už požiadala vládu o pomoc v objeme 767 miliónov eur. Rakúska vláda však výmenou za poskytnutie pomoci žiada záruky udržania pracovných miest a zároveň trvá na tom, aby základňa aerolínií zostala vo Viedni.
O finančnej pomoci rokuje aj materská spoločnosť rakúskych aerolínií, ktorou je nemecká Lufthansa. Jej vedenie v súčasnosti diskutuje o podpore v hodnote približne 10 miliárd eur s nemeckou, ako aj belgickou, rakúskou a švajčiarskou vládou. Ako uviedol šéf Lufthansy Carsten Spohr, očakáva, že k dohode by mohlo dôjsť už čoskoro.

Súvisiace články

Aktuálne správy