Skupina MOL odložila pre pandémiu výplaty dividend

Členovia predstavenstva skupiny MOL, ktorej súčasťou je aj bratislavský Slovnaft, schválili návrh krízového riadenia týkajúci sa dividend, na základe ktorého si spoločnosť ponechá zisk po zdanení z roku 2019 až do úplného normalizovania situácie, keď budú môcť byť vyplatené dividendy. Vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu zvolala skupina namiesto riadneho valného zhromaždenia mimoriadne valné zhromaždenie, na ktorom predstavenstvo rozhodlo namiesto akcionárov, informoval o tom vo štvrtok hovorca Slovnaftu Anton Molnár.
Núdzové opatrenia v súvislosti s ochorením COVID-19 v krajinách, v ktorých pôsobí skupina MOL, viedli k čiastočnému alebo úplnému obmedzeniu pohybu, čo výrazne spomalilo hospodársku aktivitu v krajinách strednej a východnej Európy. „Z dôvodu neistoty, týkajúcej sa trvania a vplyvov pandémie, extrémnej volatility externého prostredia a nepredvídateľnosti dopytu v jednotlivých segmentoch, sa skupina MOL zameriava na kontinuitu podnikania a udržanie hotovosti. Predstavenstvo rozhodlo o ponechaní zisku po zdanení z roku 2019 v plnom rozsahu, až kým o ich vyplatení nerozhodnú akcionári po normalizácii situácie,“ uviedol Molnár.
Skupina MOL vygenerovala v roku 2019 zisk pred započítaním daní, úrokov a odpisov (EBITDA) vo výške 2,44 miliardy USD (2,250 miliardy eur), čo prevýšilo ročný plán. Spoločnosť zároveň dosiahla na svojej ceste transformácie do roku 2030 míľniky, keď nadobudla významné ťažobné aktíva v Azerbajdžane, dosiahla 50-percentnú dokončenosť vlajkového projektu Polyol a ďalší rekordný rok zaznamenala v oblasti služieb pre zákazníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy