Rakúsko zvažuje možnosť obnovenia šrotovného na automobily

Združenie rakúskeho automobilového sektora (VÖK) podporuje zopakovanie šrotovného z roku 2009, hoci tentoraz by mala akcia názov "Eko-prémia".

Združenie rakúskeho automobilového sektora (VÖK) podporuje zopakovanie šrotovného z roku 2009, hoci tentoraz by mala akcia názov „Eko-prémia“. Jej obnovenie je podľa VÖK „enormne dôležité“, pretože vytvorí ekonomický impulz.
„Môže tu vzniknúť všeobecne výhodná situácia: z ekologicko-politického hľadiska sa zlepší ekologická bilancia vozového parku v Rakúsku, spotrebitelia získajú lacnejšie nové vozidlá, štátu budú plynúť dodatočné príjmy z daní a hospodárstvo dostane dôležitý impulz. Od automobilovej branže v Rakúsku priamo alebo nepriamo závisí 500.000 pracovných miest,“ píše VÖK vo svojom pondelkovom vyhlásení.
Združenie navyše vzhľadom na šírenie nového koronavírusu upozorňuje na riziko množstva konkurzov predajcov. Preto požaduje úpravu podmienok pre získanie prostriedkov z krízového fondu a urýchlenie spracovania bankami. „Produkty v tejto branži sú drahé, každý predajca v nich má niekoľko miliónov eur s minimálnou maržou. Preto je pre nich často ťažké dosiahnuť v bankách pochopenie, keďže pre ne takto vysoké sumy predstavujú veľké riziko,“ vysvetľuje VÖK.
VÖK okrem toho žiada úpravu zúčtovacieho obdobia pre získanie pomoci z krízového fondu. Predajcovia totiž pre dlhé dodacie lehoty nových vozidiel pocítia výpadok tržieb v dôsledku pandémie nového koronavírusu až o niekoľko mesiacov neskôr, takže si nebudú môcť nárokovať kompenzáciu z krízového fondu.

Súvisiace články

Aktuálne správy