Riešenie dlhovej krízy verzia 2: EU banka pre nedobytné pohľadávky

, FT, BBG Foto: SITA/AP

Myšlienka založiť zlú banku pre eurozónu nie je nič nové. Teraz sa tento nápad, ako zo súvah bánk v eurozóne odsať nedobytné pohľadávky za miliardy eur, presadzujú vysoko postavení činitelia ECB, ktorí o ňom hovorili so zástupcami Európskej komisie. Ako informoval denník Financial Times, v Bruseli vraj nápad znova naráža na odpor.

Zlá banka by prevzala nesplácané úvery, ktoré sú v súvahách bánk v eurozóne od finančnej krízy z roku 2008. Tiež by ale mohla pojať očakávaný príval toxického dlhu, vyvolaný hospodárskym prepadom v dôsledku koronavírusu. irové pandémie. Podľa vysoko postavených činiteľov EÚ sú ale aj iné spôsoby, ako s toxickým dlhom naložiť. Podrobnosti však neuviedli, napísal FT. Vysoko postavení únijní činitelia sa totiž zdráhajú upustiť od iných únijných pravidiel, ktoré požadujú, aby bola štátna pomoc bankám poskytnutá až potom, čo prebehne proces pre riešenie krízy, ktorý zvaľuje straty na ich akcionárov a držiteľov dlhopisov.

Zo všetkých krajín v eurozóne majú najväčší podiel zlých úverov vo svojich súvahách grécke banky. V úverových knihách tvoria až 35 %. Ide o pozostatok dlhovej krízy z rokov 2010 – 2015, ktorá Grécko takmer donútila opustiť eurozónu. Počas štyroch rokov sa bankám pod silným tlakom ECB podarilo znížiť zlé úvery o zhruba 40 %. Štvorica najväčších gréckych bánk plánuje predať skoro polovicu všetkých nedobytných pohľadávok v Grécku, konkrétne balík za zhruba 32 miliárd eur. Ich plány pravdepodobne naruší koronavírusová kríza. Najlepším spôsobom, ako ich súvahy rýchlo narovnať, je teraz pomocou zlej banky, domnieva sa guvernér gréckej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Yannis Stournaras. "Poučenie z krízy je také, že nesplácaných dlhov sa môžete rýchlo zbaviť len prostredníctvom zlej banky," povedal pre Financial Times. "Môže to byť európska banka, alebo štátna. Musí sa to ale stať rýchlo."

Yannis Stournaras
Predbežné rokovania o vzniku zlej banky viedli zástupcovia ECB aj s oddelením Európskej komisie pre finančnú stabilitu a kapitálové trhy. Podľa FT údajne stopka prišla z únijnej strany. Obnovenie rozhovorov ale nie je vylúčené, podľa toho, ako sa bude pandémia ďalej vyvíjať.

S myšlienkou vytvoriť zlú únijnú banku začiatkom roka 2017 Andrea Enria, terajší predseda Rady dohľadu ECB. Vtedy bol ešte šéfom Európskeho orgánu pre bankovníctvo (EBA), nezávislého orgánu EÚ, ktorý sa usiluje o zabezpečenie jednotnej prudenciálnej regulácie v rámci európskeho bankovníctva. Bruselskí úradníci vtedy jeho plán zablokovali a odvolali sa na pravidlá o štátnej pomoci. Enria sa teraz snaží tento plán opäť vzkriesiť, tvrdia zdroje FT.

Enria v rozhovore pre španielsky denník El Confidencial pripomenul, že banky v eurozóne vstúpili do najnovšej krízy v porovnaní s globálnou finančnou krízou s "oveľa silnejšími bilanciami, oveľa silnejšími kapitálovými pozíciami, kvalitnejším kapitálom, silnejšími vankúšmi likvidity, intenzívnejším dohľadom a silnejšími regulačnými rámcami ". To, či sa aktuálna kríza zmení na krízu dlhovú, záleží podľa neho z veľkej časti na hĺbke a trvaní  súčasnej krízy.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy