Ceny ropy pokračujú v zotavovaní, cena Brentu sa pohybuje nad 22 USD/barel

Ceny ropy pokračovali vo štvrtok v raste, ku ktorému prispeli informácie o postupnom obmedzovaní ťažby zo strany veľkých ropných firiem. Navyše, od mája začne platiť nová dohoda o znížení produkcie zo strany zoskupenia známeho ako OPEC+.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni dosiahla do 7.40 h SELČ 22,65 USD (20,84 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 2,28 USD alebo 11,19 %. V stredu (22. apríla) zaznamenala rast o vyše 5 %.
Podobne aj cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom vzrástla, a to o 1,58 USD (11,47 %) na 15,36 USD/barel. Počas stredajšieho obchodovania sa zvýšila približne o pätinu. Cena WTI s májovým kontraktom, ktorý exspiroval v utorok (21. 4.), zaznamenala v pondelok historický prepad do negatívneho teritória a obchodovanie uzatvorila na úrovni -37,63 USD.
Situácia na trhoch by sa čiastočne mala zlepšiť od mája, keď začne platiť dohoda o novom obmedzení ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov na čele s Ruskom, tvoriacich zoskupenie OPEC+. Dodatočná redukcia bola stanovená na 9,7 milióna barelov denne, pričom predbežne platí v máji a júni. Viacerí analytici sa však domnievajú, že vzhľadom na rozsah poklesu dopytu bude v produkčných škrtoch potrebné pokračovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy