Viac ako polovica sveta požiadala MMF o záchranu

, CNBC Foto: SITA/AP

Medzinárodný menový fond tento týždeň odhalil, že polovica krajín sveta požiadala o núdzové pôžičky na zvládnutie globálnej finančnej krízy vyvolanej koronavírusom.

Napriek tomu, že doteraz dostalo núdzové financovanie iba desať krajín, pričom mnoho ďalších by ju malo dostať do konca tohto mesiaca, MMF využije svoje „všetky nástroje a palebnú silu vo výške 1 bilióna dolárov“.

MMF vo svojej polročnej správe predpovedal, že recesia „veľkej blokády“ je najväčším prepadom za takmer storočie. Prognóza globálneho hrubého domáceho produktu na tento rok je zníženie o 3 %.

„Toto je mimoriadna udalosť, ako žiadna iná. Nie je to kvôli zlým guvernérom alebo chybám. Z tohto dôvodu poskytujeme financovanie veľmi rýchlo,“ uviedla generálna riaditeľka MMF Kristalina Georgievová na stretnutí ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk G20. Krajinám, ktoré požadujú núdzové pôžičky, fond stanovili tvrdé podmienky. „Všetko je zatiaľ na stole, pokiaľ ide o opatrenia, ktoré môžeme prijať,“ a vyzvala centrálne banky, aby „utratili čo najviac s tým, nech si odložia účtenky. Nechceme, aby sa v tejto kríze dostala zodpovednosť a transparentnosť na druhé miesto.“

Globálne COVID-19 zasiahol už okolo 2,1 milióna ľudí, Georgievová ale pripojila optimistickú poznámku, že ak by sa vírus čoskoro podarilo zvládnuť a prípady by začali ustupovať v nasledujúcich mesiacoch, „v roku 2021 by globálna ekonomika mohla rásť o 5,8 %. Je to prvýkrát v histórii MMF, že epidemiológovia sú pre naše projekcie rovnako dôležití ako makroekonómovia," uviedla šéfka MMF. „Skutočne dúfame, že nás naši vedci nesklamú."

Súvisiace články

Aktuálne správy