Tempo rastu inflácie v Nemecku sa v marci citeľne spomalilo

Tempo rastu spotrebiteľských cien v Nemecku sa v marci citeľne spomalilo tak, ako to naznačili predbežné údaje. Informoval o tom vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.
Podľa spresnených údajov Destatisu sa miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike v marci znížila na 1,4 % z 1,7 % vo februári. Klesla tak hlbšie pod cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), garantuje cenovú stabilitu pri inflácii tesne pod hranicou 2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa nemecké spotrebiteľské ceny zvýšili v marci len o 0,1 %, čo sa tiež zhoduje s rýchlym odhadom.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v Nemecku v marci vzrástol medziročne o 1,3 % po zvýšení o 1,7 % vo februári a medzimesačne stúpol o 0,1 %.
K spomaleniu medziročnej inflácie v Nemecku prispelo najmä zníženie cien energií o 0,9 % po februárovom náraste o 2 %. Najvýraznejší pokles pritom zaznamenali ceny vykurovacieho oleja, o 19,6 %, v dôsledku zlacnenia ropy. Spotrebitelia v marci ťažili tiež zo zníženia cien palív o 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy