Spotrebiteľská dôvera v USA sa v marci prepadla viac, než sa pôvodne očakávalo

Spotrebiteľská dôvera v USA zaznamenala tento mesiac omnoho výraznejší pokles, než sa pôvodne očakávalo. Ukázali to v piatok zverejnené revidované údaje Michiganskej univerzity.
Ako univerzita uviedla, aktualizovaný index spotrebiteľskej dôvery v USA dosiahol v marci 89,1 bodu, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na hodnotu 95,9 bodu. Už prvý odhad naznačoval výrazný pokles spotrebiteľských nálad, keďže konečný údaj za mesiac február dosiahol 101 bodov.
Rozsah poklesu nálad spotrebiteľov, ktorý dosiahol 11,9 bodu, je tak štvrtý najvýraznejší takmer za 50 rokov. Podľa ekonóma Richarda Curtina doterajší najvýraznejší pokles bol o 12,7 bodu v októbri 2008, keď nastala panika po krachu investičnej banky Lehman Brothers v septembri toho roka. Pád banky následne odštartoval svetovú finančnú krízu.
Pred marcový rozsah poklesu indexu sa dostal aj 12,2-bodový prepad indexu z rokov 1980 a 2005. V prvom prípade to bola reakcia na rozsiahlu recesiu a v druhom na hurikán Katrina v septembri 2005.
Čo sa týka súčasného indexu spotrebiteľskej dôvery, spotrebitelia pesimisticky hodnotia nielen terajšiu ekonomickú situáciu, ale aj najbližšiu budúcnosť. Podindex súčasnej ekonomickej situácie sa prepadol zo 114,8 bodu vo februári na 103,7 bodu a podindex spotrebiteľských očakávaní padol z úrovne 92,1 bodu na 79,7 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy