ZSSK čaká na pokyn, aby mohla pozastaviť bezplatnú dopravu pre študentov

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) stále čaká na pokyn Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, aby mohla pristúpiť k dočasnému zrušeniu bezplatnej železničnej dopravy pre študentov. Toto opatrenie avizoval v utorok (24. 3.) premiér Igor Matovič (OĽaNO).
Komunikačný odbor rezortu dopravy pre TASR priblížil, že ústredný krízový štáb musí tento krok ešte nariadiť vláde, ktorá by mala prijať pozastavenie bezplatnej železničnej dopravy pre študentov. Následne môže dať MDV pokyn železničnej spoločnosti na dočasné zrušenie bezplatného cestovania vlakmi pre túto skupinu obyvateľov.
„Pochopiteľne, od tohto kroku sa očakáva ešte väčšie zníženie počtu cestujúcich, ktoré je v tejto mimoriadnej situácii žiaduce, tak ako to deklarovala aj vláda SR,“ poznamenal pre TASR hovorca ZSSK Tomáš Kováč. Zo štatistík ZSSK vyplýva, že v roku 2019 využilo bezplatnú prepravu spolu 29,6 milióna cestujúcich, celkový počet prepravených cestujúcich za minulý rok predstavoval 77,4 milióna.
Zrušenie bezplatného cestovania vlakmi počas uzavretia škôl odôvodnil Matovič tým, že v súčasnej situácii majú byť študenti doma, nie cestovať bezplatne na výlety a ohrozovať tak ostatných. „Musíme minimalizovať počet ľudí aj v prostriedkoch hromadnej dopravy a akúkoľvek nezmysluplnú dopravu len preto, lebo idem na výlet, musíme vylúčiť von,“ zdôraznil. Zároveň vyzval aj dôchodcov, aby využívali hromadnú dopravu len v absolútne nevyhnutných prípadoch. Ak sa tak neudeje, naznačil možnosť zrušiť bezplatné vlaky aj pre dôchodcov.

Súvisiace články

Aktuálne správy