Nakazenia sa podľa prieskumu bojí 75 percent Slovákov

Dve tretiny obyvateľov však očakávajú, že do polroka bude Slovensko späť v "normále".

Nakazenia konavírusom sa bojí 75 percent Slovákov. Dve tretiny obyvateľov však očakávajú, že do polroka bude Slovensko späť v „normále“. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Go4insight. Nariadené opatrenia proti šíreniu koronavírusu zároveň ľudia takmer jednohlasne schvaľujú a podriaďujú sa im s porozumením. Za úplne neprimerané ich nepovažuje prakticky nikto.

Intenzita obáv z nákazy koronavírusom rastie s vekom obyvateľstva. Najviac sa nákazy obávajú ľudia vo veku nad 60 rokov. Vo vekovej skupine do 25 rokov sa však nakazenia bojí nadpolovičná väčšina. Cestovanie, či už autom alebo verejnou dopravou, obmedzilo približne 90 percent populácie. Z výskumu tiež vyplýva, že trvanlivé potraviny do zásoby si urobili dve tretiny slovenskej populácie.

Viac ako 90 percent opýtaných si myslí, že po uplynutí jedného roka bude na Slovensku situácia ako pred tým. Leto bez koronavírusu očakáva spolu tretina obyvateľstva. Podľa 10 percent návrat do normálu bude vyžadovať viac ako jeden rok, polovica z nich sa dokonca nazdáva, že situácia „ako pred tým“ sa už na Slovensko nikdy nevráti.

Agentúra Go4insight realizovala prieskum na reprezentatívnej vzorke tisíc Slovákov vo veku 15 až 79 rokov. Prieskum trval od 17. do 25. marca a robil sa metódou Multimode – kombináciou osobného a online dopytovania. Spoločnosť Go4insight poskytuje prieskum trhu so zameraním na pridanú hodnotu pre klienta. Go4insight je preferovaný partner GfK na Slovensku a členskou agentúrou Slovenskej asociácie výskumných agentúr SAVA.

Súvisiace články

Aktuálne správy