ECB tiež zmiernila požiadavky týkajúce sa kapitálu a likvidity

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) vo štvrtok prijala balík monetárnych stimulov. Pomôcť finančným inštitútom sa snažia aj orgány dohľadu, ktoré uvoľnili požiadavky týkajúce sa kapitálu a likvidity.
„Banky musia byť naďalej schopné poskytovať financovanie domácnostiam a firmám, ktoré sa dočasne dostanú do ťažkostí,“ uviedol šéf Rady pre dohľad ECB Andrea Enria. Podľa neho sa ukazuje, že nový koronavírus je veľkým šokom pre európske ekonomiky. Opatrenia na úrovni dohľadu, ktoré vo štvrtok schválila Rada pre dohľad ECB, majú podporiť banky pri obsluhe ekonomiky a riešení prevádzkových problémov.
Kapitálové vankúše a rezervy likvidity boli vytvorené na to, aby banky dokázali zvládnuť turbulentné situácie, ako je táto. Rada pre dohľad uviedla, že európsky bankový sektor si vybudoval dostatočné rezervy. ECB teraz umožní bankám, aby dočasne operovali s nižšími kapitálovými rezervami, než indikujú takzvané odporúčania druhého piliera (Pillar 2 Guidance, P2G), alebo požadujú pravidlá týkajúce sa rezervy na zachovanie kapitálu (capital conservation buffer, CCB) či ukazovateľ krytia likvidity (LCR). ECB predpokladá, že tieto dočasné opatrenia ešte podporí primerané uvoľnenie proticyklického kapitálového vankúša národnými makroprudenciálnymi dohľadmi.
Navyše, európsky bankový dohľad EBA odložil záťažové testy bánk na rok 2021. Takto sa banky budú môcť sústrediť na svoje hlavné operácie a zabezpečiť ich pokračovanie vrátane podpory svojich zákazníkov. Pôvodne mali byť výsledky záťažových testov zverejnené tento rok koncom júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy