Akciové trhy prudko klesli po vyhlásení šírenia koronavírusu za pandémiu

, SITA Foto: SITA/AP

Americký zákaz cestovania väčšiny Európanov do USA ovplyvnil odvetvie letectva, akcie Boeingu sa prepadli o 18 %.

Americký akciový trh v stredu prudko oslabil. Straty akcií sa zrýchlili po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že šírenie koronavírusu je pandémiou. Index S&P 500 klesol o 4,9 percenta na 2 741,38 bodu, priemyselný index Dow Jones oslabil o 5,9 percenta na 23 553,22 bodu, technologický Nasdaq si pohoršil o 4,7 percenta na 7 952,05 bodu a index menších spoločností Russell 2000 si odpísal 6,4 percenta a uzavrel na úrovni 1 264,30 bodu.

Rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa zakázať na 30 dní cestovanie väčšiny Európanov do USA negatívne ovplyvnilo odvetvie letectva. Keďže letecké firmy strácajú záujem o nové lietadlá, akcie Boeingu sa v stredu prepadli o 18 percent, čo bol najväčší jednodňový pokles amerického výrobcu lietadiel od roku 1974. Minulý mesiac Boeing získal iba 18 objednávok na nové veľké lietadlá, ale 46 objednávok bolo zrušených.

Investori vyzývajú na koordinované kroky vlád a centrálnych bánk s cieľom obmedziť ohrozenie ekonomiky šírením vírusu. Nižšie úroky a vládne výdavky síce nemôžu epidémiu vyriešiť, ale môžu podporiť hospodárstvo. Mnohí ekonómovia si stále myslia, že USA sa môžu vyhnúť recesii, hlavne ak sa koronavírus dostane pod kontrolu do začiatku leta. Väčšina však predpokladá, že pravdepodobnosť recesie sa výrazne zvýšila.

Ázijské akciové trhy vo štvrtom zamierili nadol. Hlavný tokijský index Nikkei 225 klesol o 4,4 percenta na 18 559,63 bodu. Juhokórejský Kospi oslabil o 4,7 percenta, hongkonský index Hang Seng stratil 3,6 percenta a čínsky akciový index Shanghai Composite si odpísal 1,9 percenta.

"Panický výpredaj akcií pokračuje," povedal maklér zo spoločnosti IwaiCosmo Securities Tošikazu Horiuči. Ako uviedol pre agentúru AFP, dá sa počítať s tým, že pokles bude pokračovať aj naďalej.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy