Japonsko predstavilo druhý balík opatrení v objeme približne 3,7 miliardy eur

Japonsko v utorok predstavilo druhý balík opatrení v objeme približne 3,7 miliardy eur, ktorý má pomôcť ekonomike zvládnuť epidémiu nového koronavírusu. Je zameraný najmä na podporu malých a stredných firiem.
Balíček výdavkov vo výške 430,8 miliardy jenov (3,68 miliardy eur) ukazuje, pod akým veľkým tlakom sú politici, aby podporili krehký rast hospodárstva a zmiernili riziko podnikových bankrotov, keďže zrušenie mnohých podujatí, obmedzenie cestovania a pokles turizmu tvrdo zasiahli širšiu ekonomiku.
Vláda v Tokiu využije na financovanie balíka zvyšok z rozpočtovej rezervy v tomto fiškálnom roku, ktorý sa končí 31. marca, vo výške približne 270 miliárd JPY. Uviedol to japonský premiér Šinzó Abe.
Krok vlády pravdepodobne ovplyvní aj rozhodovanie japonskej centrálnej banky v otázke menovej politiky na najbližšom zasadaní 18. a 19. marca.
Centrálna banka sa zrejme bude snažiť zabezpečiť, aby firmy zasiahnuté epidémiou vírusu nečelili finančným tlakom tesne pred koncom súčasného fiškálneho roka.
Minister financií Taro Aso v utorok vyhlásil, že zatiaľ nie je potrebné vyčleniť väčší dodatočný rozpočet. A dodal, že dôsledky epidémie doteraz nedosiahli taký rozsah ako dôsledky finančnej krízy v roku 2009.
„Musíme vyhodnotiť súčasnú situáciu,“ povedal Aso novinárom po schôdzi kabinetu a dodal, že sa zatiaľ nehovorilo o mimoriadnom rozpočte.
Nový balík bude okrem podpory pre firmy použitý aj na financovanie zlepšenia zdravotníckych zariadení a na podporu pracujúcich rodičov, ktorí musia zostať doma pre zatvorené školy.
Aso tiež povedal, že finančná podpora sa zameria na malé a stredné podniky, ktoré budú potrebovať peniaze na udržanie likvidity počas nasledujúcich dvoch až troch týždňov.
Úrad pre finančný dohľad vyzval úverové a regionálne banky, aby zorganizovali stretnutia s malými podnikmi o ich a finančnej situácii.
Japonsko zvýši na 1,6 bilióna JPY prostriedky v špeciálnych fondoch pre podniky zasiahnuté vírusom z predchádzajúcich približne 500 miliárd JPY, povedal premiér Abe. A dodal, že štátny poskytovateľ úverov bude ponúkať finančné prostriedky efektívne, bez úrokov a bez kolaterálu malým firmám, ktorých odbyt po vypuknutí epidémie klesol.
Vírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19 sa už nakazilo viac ako 111.000 ľudí a usmrtil vyše 3800 ľudí na celom svete, pričom sprievodné opatrenia tvrdo zasiahli ekonomiky.
Z pohľadu Japonska prišla epidémia vo zvlášť nevhodnom čase, keď sa pripravuje na usporiadanie letných olympijských hier na prelome júla a augusta. Zmarila tak nádeje Japonska na postupné oživenie hospodárstva vyvolané silným domácim dopytom.
Epidémia tiež podnietila prudký výpredaj rizikovejších aktív a presunula pozornosť investorov na tzv. bezpečné aktíva, ako je napríklad japonský jen.

Súvisiace články

Aktuálne správy