Tesco sa dohodlo na predaji ázijskej divízie spoločnosti CP Group

Britský maloobchodný reťazec Tesco plánuje vrátiť akcionárom 6,6 miliardy USD (5,82 miliardy eur) vďaka dohode o predaji svojich supermarketov v Thajsku a Malajzii spoločnosti Charoen Pokphand Group za 10,6 miliardy USD.
Najväčší maloobchodný reťazec v Spojenom kráľovstve začal v decembri s preskúmaním svojej ázijskej divízie po tom, ako zaznamenal, že je o ňu záujem. To signalizuje ďalšie ústupky od jeho kedysi veľkých globálnych ambícií.
Reťazec už päť rokov prechádza reštrukturalizáciou, ktorú odštartoval generálny riaditeľ Dave Lewis po účtovnom škandále a dramatickom poklese tržieb. Plán obnovy sa sústreďuje na trh v Spojenom kráľovstve. V októbri Lewis oznámil, že obrat Tesca k lepšiemu bol dokončený. A tento rok v októbri odstúpi z funkcie, kde ho vystrieda Ken Murphy.
Tesco v pondelok uviedlo, že po dokončení predaja svojej ázijskej divízie thajskej skupine má v úmysle vrátiť akcionárom hotovosť prostredníctvom osobitnej dividendy s pridruženou konsolidáciou akcií. Finančné prostriedky z predaja sa tiež použijú na zníženie dôchodkového deficitu spoločnosti Tesco.
„Tesco bude po predaji ázijskej divízie schopné ešte viac zlepšiť marže aj rast tržieb vo svojich kľúčových obchodných segmentoch prostredníctvom lepšej alokácie zdrojov,“ uviedol Oshadhi Kumarasiri, akciový analytik LightStream Research.
Tesco dodalo, že dohodu musia schváliť akcionári aj príslušné regulačné úrady v Thajsku a Malajzii, čo sa očakáva v druhej polovici roku 2020.
Právnici a bankári však upozornil, že CP Group bude pravdepodobne čeliť intenzívnej kontrole zo strany protimonopolných regulačných úradov, ak tieto aktíva kúpi.
Charoen Pokphand Group totiž prevádzkuje 12.000 obchodov prostredníctvom spoločnosti CP All a približne 80 obchodov typu cash-and-carry pod značkou Siam Makro.
Po prevzatí obchodov Tesco bude mať ďalších 1965 predajní v Thajsku plus 74 predajní v Malajzii, pričom väčšinu z nich kúpil britský reťazec práve od CP Group počas ázijskej finančnej krízy v rokoch 1997 – 2008.
Minulý mesiac Tesco dokončilo svoj odchod z Číny predajom svojho spoločného podniku v hodnote 275 miliónov libier (315,49 milióna eur) štátnemu partnerovi China Resources Holdings.
Dokončenie dohody s thajskou skupinou zvýši špekulácie o budúcnosti stredoeurópskej divízie Tesco, do ktorej patria prevádzky v Českej republike, Maďarsku, Poľsku a na Slovensku, pretože to bude potom jediná zahraničná divízia reťazca, s výnimkou Írska.
(1 EUR = 1,1336 USD; 1 EUR = 0,87165 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy