UNWTO zhoršila prognózu pre cestovný ruch v tomto roku

Svetová organizácia OSN pre cestovný ruch (UNWTO) očakáva, že počet zahraničných turistov tento rok prudko klesne v dôsledku epidémie koronavírusu a jej vplyvu na cestovanie. Revidovala preto smerom nadol svoju predchádzajúcu prognózu, ktorá počíta s výrazným zvýšením cestovného ruchu.
UNWTO tak najnovšie predpovedá, že v roku 2020 sa počet tzv. príchodov zníži o 1 až 3 % namiesto ich pôvodne očakávaného nárastu o 3 až 4 %. To povedie k odhadovanej strate 30 až 50 miliárd USD (26,46 až 44,11 miliardy eur) v príjmoch z medzinárodného cestovného ruchu, uviedla organizácia so sídlom v Paríži.
Ak sa jej nová prognóza potvrdí, bude to prvý medziročný pokles počtu zahraničných turistov od roku 2009, keď odvetvie cestovného ruchu zasiahla globálna hospodárska kríza. „Toto prvé prehodnotenie predpokladá, že Ázia a Tichomorie budú najpostihnutejšími regiónmi s očakávaným poklesom príchodov o 9 až 12 %. Odhady pre ostatné regióny sveta sú v súčasnosti predčasné vzhľadom na rýchly vývoj situácie.
UNWTO tiež poukázala na cestovné obmedzenia a zrušenie letov, čo výrazne znížilo ponuku v oblasti cestovných služieb, ale zároveň aj dopyt po nich pre epidémiu klesá. Vyzval tiež na „finančnú a politickú podporu pri zotavovaní a obnove cestovného ruchu“.
Svetová organizácia pripomenula, že malé a stredné podniky tvoria asi 80 % odvetvia cestovného ruchu a sú obzvlášť zraniteľné a spolu s nimi aj milióny ľudí, ktorým dávajú prácu.
Z údajov UNWTO vyplýva, že v roku 2019 sa počet zahraničných turistov zvýšil o 4 % na 1,5 miliardy ľudí, pričom Francúzsko si udržalo pozíciu najnavštevovanejšej krajiny sveta, nasledovanej Španielskom a Spojenými štátmi. Turisti vygenerovali príjmy vo výške takmer 1,5 bilióna USD.
Nový koronavírus COVID-19 vypukol tento rok v Číne, odkiaľ sa rozšíril približne do 90 krajín sveta. Vírusu už podľahlo viac ako 3400 ľudí a infikoval viac ako 100.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy