Podiel priemernej penzie na priemernej mzde klesá, môže za to výraznejší rast miezd

Za postupným znižovaním podielu priemerného starobného dôchodku na priemernej hrubej mzde na Slovensku stojí aj zmena systému zvyšovania penzií od roku 2013.

Podiel priemerného starobného dôchodku k priemernej hrubej mzde na Slovensku v posledných šiestich rokoch klesá. Kým v roku 2013 priemerná starobná penzia tvorila vyše 47 % z priemerného hrubého zárobku, v minulom roku mal priemerný starobný dôchodok na priemernej mzde na Slovensku už len 42-percentný podiel. Tzv. miera náhrady v prvom penzijnom pilieri pritom v rokoch 2014 až 2019 kontinuálne klesala. Pokles podielu priemernej starobnej penzie na priemernej mzde bol spôsobený tým, že priemerný starobný dôchodok rástol v posledných šiestich rokoch pomalšie ako priemerné hrubé zárobky zamestnancov. Kým priemerná starobná penzia na konci minulého roka išla oproti koncu roka 2013 nahor o 17,9 %, priemerná hrubá mzda za rovnaké obdobie stúpla o 32,5 %. Vyplýva to zo štatistiky Sociálnej poisťovne.

Za postupným znižovaním podielu priemerného starobného dôchodku na priemernej hrubej mzde stojí aj zmena systému zvyšovania penzií od roku 2013. Kým do roku 2013 dôchodky stúpali o percento, ktoré bolo súčtom polovice rastu priemernej mzdy na Slovensku a polovice rastu spotrebiteľských cien na Slovensku, od roku 2013 sa pri zvyšovaní penzií postupne znižovala váha rastu priemernej mzdy a stúpala váha rastu spotrebiteľských cien. Od roku 2017 sa pritom pri valorizácii penzií rast priemernej mzdy na Slovensku už vôbec nezohľadňuje, čo znamená nižší rast dôchodkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy