Vznikajúca vláda prináša podľa RÚZ príležitosť pre nevyhnutné reformy

Ak podľa Republikovej únie zamestnávateľov prevládnu ideologické boje, Slovensku ujde vlak, ktorý už nebude možné dobehnúť.

Slovensko si podľa zamestnávateľov vyžiadalo zásadnú zmenu a nová politická reprezentácia prináša príležitosť pre realizáciu dlho odkladaných a dnes už nevyhnutných reforiem v oblasti podnikateľského prostredia. „Ak to vláda prehliadne, stratíme šancu patriť medzi elitu. Hodnotové súboje politických síl nesmú zatieniť nevyhnutné zmeny pre podnikanie. Ak prevládnu ideologické boje, krajine ujde vlak, ktorý už nebude možné dobiehať,“ konštatuje v tlačovej správe Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). Tá pritom očakáva, že sa zamestnávatelia konečne stanú pre vládnych predstaviteľov partnermi. Doterajšie zaznávanie ich pozície totiž podľa nich v uplynulých rokoch viedlo k brzdeniu potenciálu, ktorý Slovensko ako krajina má.

„Absencia zmysluplného dialógu so zamestnávateľmi, odkladanie reforiem, uvaľovanie nových daní a regulácií na podnikateľské prostredie spôsobili, že slovenskí podnikatelia začali strácať medzinárodnú konkurenčnú schopnosť,“ upozorňuje RÚZ. Slovensko pritom podľa zamestnávateľov čelí novým výzvam. „Už nie je iba montážnou linkou, už nedokáže konkurovať relatívne nízkou cenou práce či voľnými pracovnými kapacitami. Musíme preto charakter podnikania urýchlene modernizovať a prispôsobovať požiadavkám moderného globálneho trhu,“ tvrdia. Pracujúci by mali získať jednoduchý prístup ku kvalitnému celoživotnému vzdelávaniu, ktoré ich pripraví na požiadavky nového priemyslu, ktorý upúšťa od systému zastaralých montážnych liniek.

Slovensko potrebuje podľa RÚZ nový stavebný zákon, ale aj jasne vymedzenú energetickú stratégiu a dostatočnú podporu aplikovanej vedy a výskumu. „Európska únia je najlepším priestorom pre ďalší rozvoj mnohých oblastí. Slovensko je vo využívaní európskych dotácií dlhodobo negatívnym lídrom únie. Napriek tomu máme stále šancu využiť posledné príjmové obdobia na efektívnejšie výsledky viditeľné nielen vo forme budovania ciest a chodníkov,“ poukazujú zamestnávatelia. Zároveň však pripomínajú, že je nutné zabezpečiť účelové čerpanie štátnych aj európskych dotácií, zvýhodňovať kvalitné projekty a nie klientelistické. Nevyhnutný je podľa nich aj apel na spravodlivé a rýchle súdne konania, v ktorých má poškodená strana istotu, že sa domôže svojich práv.

Pre nápravu aktuálne zložitej situácie RÚZ navrhuje novej vláde súbor konkrétnych opatrení v materiáli „Konkurencieschopné Slovensko 2020 – 2024“. Ten obsahuje 11 opatrení, ako napríklad reformu danovo-odvodového systému a odstránenie skrytého zdaňovania, zavedenie systematického legislatívneho procesu a znizenie byrokracie, ale aj zvýšenie vymožiteľnosti práva, prepojenie vzdelávacieho systému s potrebami trhu práce, alebo zavedenie modernej pracovnej legislatívy či posilnenie podpory aplikovaného výskumu a inovácii a reformu regulačného rámca v energetike.

Súvisiace články

Aktuálne správy