Rast súkromného sektora eurozóny sa vo februári zrýchlil na 6-mesačné maximum

Tempo rastu súkromného sektora eurozóny sa vo februári zrýchlilo a bolo najvyššie za 6 mesiacov. To ukazuje, že firmy odolali dôsledkom epidémie koronavírusu. Prieskum firmy IHS Markit však signalizoval zhoršenie vyhliadok pre zníženie dopytu na exportných trhoch a narušenie dodávateľských reťazcov.
Zložený index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu vo februári stúpol na 51,6 bodu z 51,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci, uviedla firma IHS Markit a potvrdila svoj predbežný odhad. Index zostáva výrazne nad 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje pokles aktivity od expanzie.
Ekonomika eurozóny vo februári ukázala odolnosť voči narušeniam spôsobeným epidémiou koronavírusu, uviedol hlavný ekonóm IHS Markit Chris Williamson. Upozornil však na to, že podrobnejšia analýza čísel ukazuje blížiace sa problémy. „Export tovarov a služieb sa v súčasnosti znižuje rýchlejším tempom z dôvodu poklesu dopytu spôsobenom koronavírusom a rozsiahlejšie oneskorenia dodávok ohrozujú budúcu produkciu.“
Dôvodom mierneho zrýchlenia rastu súkromného sektora bola solídna expanzia v sektore služieb a spomalenie poklesu výrobného sektora.
PMI pre sektor služieb sa vo februári zvýšil na 52,6 bodu z 52,5 bodu v januári. Prvý odhad však počítal s nárastom až na 52,8 bodu.
Súkromný sektor vo februári solídne rástol vo Francúzsku a Španielsku a v porovnaní s januárom sa v týchto krajinách zrýchlil. V Nemecku a Taliansku však celková aktivita expandovala len mierne.
Zložený PMI pre Nemecko klesol na 50,7 bodu z 51,2 bodu v januári. PMI pre sektor služieb sa znížil až na 52,5 bodu z 54,2 bodu, pričom prvý odhad predpokladal 53,3 bodu. PMI pre Francúzsko stúpol na 52 z 51,1 bodu, pričom PMI pre sektor služieb vyskočil na 4-mesačné maximum 52,5 bodu z 51 bodov. PMI pre Taliansko vzrástol na 50,7 bodu z 50,4 bodu a pre Španielsko na 51,8 bodu z 51,5 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy