S&P zhoršila odhad rastu ekonomiky USA

Rýchlo sa šíriaci koronavírus môže pre americkú ekonomiku predstavovať "závažný protivietor," pričom jeho vplyv by mohol trvať dlhšie, než sa pôvodne očakávalo.

Rýchlo sa šíriaci koronavírus môže pre americkú ekonomiku predstavovať „závažný protivietor,“ pričom jeho vplyv by mohol trvať dlhšie, než sa pôvodne očakávalo. Uviedla to ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P).
V úsilí podporiť ekonomiku zasiahnutú novým typom koronavírusu americká centrálna banka nečakane v utorok (3. 3.) znížila kľúčovú úrokovú sadzbu do pásma 1 % až 1,25 % z 1,50 % až 1,75 %. Je to prvé núdzové zníženie od finančnej krízy a prichádza v čase výrazných otrasov na Wall Street.
„Koronavírus predstavuje rastúce riziko pre ekonomickú aktivitu,“ uviedol Fed vo vyhlásení. Dodal, že vzhľadom na toto riziko sa menový výbor (FOMC) rozhodol podporiť dosiahnutie cieľa maximálnej zamestnanosti a cenovej stability znížením kľúčovej sadzby.
S&P v nedávnom odhade uviedla, že v 1. kvartáli by americká ekonomika mala dosiahnuť rast okolo 1 %, zatiaľ čo pred vypuknutím epidémie predpokladala rast na úrovni 2,2 %. Zároveň však v upravenom odhade počítala s tým, že po zhruba 1-percentnom raste v 1. kvartáli bude nasledovať v ďalších štvrťrokoch zotavenie.
Teraz by však podľa hlavnej ekonómky S&P Beth Ann Bovinovej mala ekonomika USA rásť zhruba o 1 % aj v 2. kvartáli. Dôvodom je očakávanie, že komplikácie spojené s vírusom budú na americkú ekonomiku pôsobiť aj v 2. štvrťroku, pričom situácia bude ešte horšia, než agentúra pôvodne predpokladala.

Súvisiace články

Aktuálne správy