Akciový trh v USA po najhoršom týždni od globálnej krízy výrazne posilnil

Index S&P 500 posilnil o 4,6 %, Dow Jones o 5,1 % a Nasdaq o 4,5 %.

Akciový trh v USA v pondelok výrazne posilnil. Vyrovnal tým časť strát z minulého týždňa, kedy utrpel najväčšie straty od začiatku finančnej krízy v roku 2008. Optimizmus podporili predstavitelia centrálnych bánk, ktorí ubezpečovali investorov, že príjmu potrebné opatrenia na zmiernenie dopadov epidémie koronavírusu. Na čele rastu boli technologické firmy, medzi nimi si výrobca iPhonov Apple pripísal 9,3 %. Index Dow Jones zaznamenal najvyšší percentuálny prírastok od marca 2009. Index S&P uzavrel obchodovanie s najväčším ziskom od roka 2019. Tohtoročná bilancia hlavných indexov Wall Streetu však zostáva negatívna.

Index S&P 500 posilnil o 4,6 % na 3 090,23 bodu, Dow Jones o 5,1 % na 26 703,32 bodu a Nasdaq o 4,5 % na 8 952,16 bodu.

Vírusová epidémia, ktorá sa začala šíriť z centrálnej Číny, ochromila alebo zastavila výrobu v kľúčových priemyselných centrách krajiny. Výpredaje zasiahli aj letecké firmy, poskytovateľov ubytovania a iné odvetvia súvisiace s turizmom. Pod tlakom sú technologické spoločnosti, pre ktoré je Čína kľúčovým spotrebiteľským aj výrobným trhom.

Počet obetí ochorenia COVID-19 dosiahol celosvetovo 3 000, pričom v súčasnosti sa nový koronavírus rýchlo šíri najmä v Južnej Kórei, Japonsku a Iráne. Infikovaných registruje už viac než 60 krajín na celom svete, medzi nimi aj deväť z desiatich najľudnatejších. Celkovo sa počet prípadov vyšplhal na takmer 89-tisíc.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy