Kapitálové výdavky japonských firiem vo 4. kvartáli klesli, prvýkrát za tri roky

Japonské firmy vo 4. kvartáli minulého roka výrazne znížili kapitálové výdavky, prvýkrát za tri roky. To ešte viac zvýšilo obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky, na ktorú tlačí koronavírus šíriaci sa z Číny.
Kapitálové výdavky japonských firiem boli v minulom období svetlým bodom krehkej japonskej ekonomiky. Analytici však upozorňujú, že aj v tejto oblasti sa situácia postupne zhoršuje, keďže vírus obmedzuje výrobnú aktivitu v Číne, ktorá je pre proexportnú japonskú ekonomiku kľúčovým obchodným partnerom.
Ako v pondelok uviedlo japonské ministerstvo financií, kapitálové výdavky podnikov klesli vo 4. kvartáli minulého roka medziročne o 3,5 % oproti 7,1-percentnému rastu v predchádzajúcom štvrťroku. To znamená prvý pokles za 13 kvartálov, informovala agentúra Reuters.
Výsledok je horší aj oproti odhadom analytikov. Tí počítali s poklesom o 2,5 %. Medzikvartálne klesli výdavky firiem upravené o sezónne vplyvy o 4,2 %.
Vláda použije údaje pri revízii vývoja ekonomiky za posledný kvartál minulého roka, pričom upravené údaje zverejní 9. marca. Predbežný odhad poukázal na pokles ekonomiky v celoročnom prepočte na úrovni 6,3 %. To je najvýraznejší pokles od obdobia apríl – jún 2014.

Súvisiace články

Aktuálne správy