Pri karanténe si možno uplatniť PN aj viac ako tri dni spätne

V prípade, ak by sa objavili príznaky ochorenia akútneho respiračného syndrómu spôsobeného koronavírusom 2019-nCoV a občania by z tohto dôvodu boli v karanténe, Sociálna poisťovňa upozorňuje, ako si majú uplatniť nárok na dávku nemocenské.
„Ak je dôvodom vzniku dočasnej PN-ky karanténne opatrenie, Sociálna poisťovňa ju akceptuje aj v prípade, že ju ošetrujúci lekár vystaví viac ako 3 dni spätne. Dôvodom je skutočnosť, že karanténa môže trvať aj dlhšie a pacient nemá možnosť do troch dní od jej vyhlásenia navštíviť svojho ošetrujúceho lekára a doručiť PN zamestnávateľovi, respektíve poisťovni. Pobočka žiadosť posúdi bez ďalšieho preverovania posudkovým lekárom. Pri ‚bežných‘ PN-kách je zákonná možnosť spätného uznania len do troch dní,“ informuje hovorca poisťovne Peter Višváder.
Ak teda poistenec bude vypísaný lekárom na základe karanténneho opatrenia, po splnení ďalších zákonných podmienok mu môže patriť dávka nemocenské. Dávku prvých 10 dní péenky uhrádza zamestnávateľ a od 11. dňa trvania práceneschopnosti následne Sociálna poisťovňa. V prípade SZČO a dobrovoľne poistených osôb vypláca nemocenské poisťovňa už od prvého dňa jej trvania.

Súvisiace články

Aktuálne správy