Wall Street v piatok oslabila, Dow Jones klesol o 0,94 %

Wall Street na konci týždňa oslabila. Investori totiž vyberali zisky po štyroch dňoch rastu. Obavy z dôsledkov šírenia koronavírusu na čínsku ekonomiku totiž prevážili nad pozitívnymi číslami z trhu práce v USA.
Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average, ktorý sa vo štvrtok (6. 2.) dostal na nové historické maximum, v piatok (7. 2.) stratil 0,94 % a uzavrel na 29.102,51 bodu. Za celý uplynulý týždeň si však pripísal približne 3 % aj napriek epidémii koronavírusu.
Podľa expertov investori vyberali zisky po výraznom posilnení. „Najsilnejším bol tento týždeň technologický sektor,“ uviedol analytik Goldman Sachs Chris Hussey. Napríklad, akcie Microsoftu tento týždeň vyskočili asi o 8 %. Dôvodom boli dobré kvartálne výsledky. V piatok však patril IT sektor k najslabším. Na indexe Dow Jones nadpriemerne oslabili akcie Apple a IBM.
Širší index S&P 500 v piatok klesol o 0,54 % na 3327,71 bodu a technologický index Nasdaq Composite takisto o 0,54 % na 9520,51 bodu.
Počet nakazených koronavírusom v Číne rastie, v piatok už prekročil 31.000, rovnako ako počet úmrtí (636). To vyvoláva obavy z negatívnych vplyvov na rast Číny, ktorá je druhou najväčšou svetovou ekonomikou. Vlani sa tempo jej expanzie spomalilo na 6,1 % zo 6,8 % v roku 2018.
„Čína sa skutočne spomaľuje, čo, samozrejme, vyvoláva obavy,“ uviedol šéf firmy Evercore ISI Ed Hyman. Dodal, že v tomto kvartáli počíta v Číne s nulovým rastom.

Súvisiace články

Aktuálne správy