Spotrebiteľské výdavky v USA spomalili v závere minulého roka tempo rastu

Spotrebiteľské výdavky v USA spomalili v decembri tempo rastu. Rovnaký vývoj bol aj pri osobných príjmoch, čo podľa ekonómov signalizuje len mierny rast spotrebiteľských výdavkov v tomto roku. Navyše, firemné investície klesajú a kombinácia týchto faktorov môže znamenať spomalenie rastu americkej ekonomiky.
Americké ministerstvo obchodu v piatok informovalo, že spotrebiteľské výdavky v USA sa v decembri zvýšili o 0,3 % po 0,4-percentnom raste v novembri. Výdavky spotrebiteľov patria k ostro sledovaným ukazovateľom, keďže na aktivite americkej ekonomiky sa podieľajú viac než dvomi tretinami.
Za celý rok 2019 sa spotrebiteľské výdavky v USA zvýšili o 4 %. Aj v rámci celého roka sa tempo rastu spomalilo, keď v roku 2018 dosiahol rast výdavkov spotrebiteľov 5,2 %.
Osobné príjmy vzrástli v decembri o 0,2 % po 0,4-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. Údaj za november revidovalo ministerstvo mierne smerom nadol, keď pôvodný odhad uvádzal rast na úrovni 0,5 %.
Decembrové tempo rastu je napriek spomaleniu o niečo lepšie, než očakávali analytici. Tí počítali so spomalením rastu osobných príjmov až na 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy