Tesla konečne plní sľuby Muska, tie sú ale čoraz väčšie

, MW Foto: SITA/AP

Po rokoch, keď sa nedarilo plniť príliš optimistické predpovede, v roku 2019 spoločnosť Tesla konečne splnila sľuby generálneho riaditeľa Elona Muska. Tím sa ale objavujú ešte vyššie očakávania a ambície.

Tesla vykázala ziskový štvrtý štvrťrok a prekonala očakávania. Bol to druhý ziskový štvrťrok pre výrobcu elektrických vozidiel. Začiatok minulého roka sa javil, že v prípade Tesly smeruje k trvalej ziskovosti, ale potom prišla séria zakopnutí. Zdá sa, že druhá polovica roka už priniesla novú a vylepšenú Teslu: spoločnosti sa podarilo dosiahnuť pôvodnú ročnú predpoveď Muska na dodávky áut bez ďalších revízií počas zvyšku roka.

Tesla odštartoval rok 2020 tým, že uviedla, že vlani dodala na trh 367 500 vozidiel, čo je o 50 % viac ako v roku 2018, čo sa zhoduje s Muskovou januárovou predpoveďou, že to bude medzi 360 až 400 000 vozidiel.

Akcie spoločnosti Tesla na zverejnené výsledky vzrástli takmer o 12 %. Vrátili sa tak k rastu, ktorý v polovici januára prerušilo znepokojenie analytikov, že ide o prudko rastúce ocenenie. Akcie spoločnosti vzrástli za posledných 12 mesiacov približne o 95 %, trhovú kapitalizácia dosiahla vyše 100 miliárd dolárov. Pre porovnanie, index S&P 500 za rovnaké obdobie rástol o približne 24 %.

Tesla v súčasnosti očakáva, že v roku 2020 bude naďalej zisková a prognóza dodávok je podľa Muska niekde na úrovni 500 000 vozidiel, čo by znamenalo nárast o 36 % po raste o takmer 50 % v roku 2019. Bude sa však musieť vyhnúť podobným problémom aké firmu zasiali na začiatku roku 2019, konkrétne pokiaľ ide o snahu o skok k novým výrobným cieľom. Stresujúce tlaky na naplnenie cieľov vtedy pre model 3 poškodil Teslu tak v roku 2018 ako aj v prvej polovici roku 2019. Nová fabrika v Číne, plány na otvorenie ďalšej v Berlíne a výrobná linka v Kalifornii pre model Y sú podobné rozsiahle projekty pre tento rok. Tesla už musí riešiť potenciálne problémy, čínska vláda v stredu zatvorila novú továreň v Šanghaji kvôli koronavírusu, čo by posunulo výrobu modelu 3s v Šanghaji asi o týždeň a pol.

Tento rok pribudnú dve veľké nové továrne a nový model Y, čím rastie počet rizík pre investorov, ktorí dúfajú, že sa nebudú opakovať výrobné problémy, ktoré Teslu v minulosti trápili, keď vystresovaný Musk prespával v továrni. Musk sa v apríli minulého roka dohodol s Komisiou pre cenné papiere a burzu ohľadom svojho pôsobenia na Twitteri. Svoje kontroverzné komentáre utlmil. Musk je stále na Twitteri, ale upustil od akýchkoľvek finančných projekcií alebo diskusií o súkromí, ktoré ho pôvodne dostali do sporu s regulátorom. Namiesto toho tweetuje videá rakiet SpaceX, či ako teší z otvorenia továrne v Číne.

Na Teslu bude aj naďalej vyvíjaný tlak, aby dokázala, že sa skutočne zmenila a plní svoje predpovede alebo ich dokonca prekonáva. Ak si firma dokáže udržať svoje súčasné tempo a Musk dokáže udržať svoje vyjadrenia na Twitteri pod kontrolou, Tesla možno s cenou akcií opustí ríšu fantázie, lebo dnes nemá prakticky nič spoločné s reálným fundamentom. Najväčšími rizikami sú v súčasnosti všetky výrobné plány, takže investori musia dúfať, že si z vlaňajších neúspechov vzala veľa ponaučení.

Súvisiace články

Aktuálne správy