Ekonomika USA v 3. štvrťroku vzrástla viac, ako naznačil odhad

Washington 27. novembra (TASR) Americká ekonomika v 3. štvrťroku vzrástla viac, ako naznačil predbežný odhad. Prispeli k tomu väčší export aj zásoby a menší pokles investícií. Informovalo o tom v stredu ministerstvo obchodu.
Podľa spresnených údajov sa hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov za tri mesiace do konca septembra zvýšil o 2,1 % namiesto pôvodne odhadovaných 1,9 %. Pod lepší výsledok sa podpísala najmä revízia exportu, zásob a investícií smerom nahor.
Tempo rastu spotrebiteľských výdavkov, ktoré sú hlavným motorom ekonomiky, zostalo na úrovni 2,9 %. Firemné fixné investície však boli revidované nahor, keďže klesli len o 1 % namiesto o 1,3 %.
Zmena v hodnote zásob alebo nepredaného tovaru sa zvýšila na 79,8 miliardy USD (72,41 miliardy eur) zo 69 miliárd USD. Export aj import tiež rástli o niečo rýchlejšie ako o pôvodne odhadovaných 0,4 %, a to export o 0,9 % a import o 0,8 %.   Upravené zisky firiem pred zdanením sa zvýšili o 0,2 %. Zisky za celý rok v podstate stagnujú oproti roku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy